A rutin meg az évek

Minden kezdet nehéz…

Kicsi SzösziKezdeném azzal, hogy gyereknek nem voltam egy sportos kiscsaj, szerettem kucorogva olvasni, és a sport megszerettetésének a hiányát (mind a mai napig) a “porosz” stílusú iskolai testnevelésórák számlájára írom. Tigrisbukfenc, medicinlabda…? Na ne vicceljünk… Aztán huszonévesen lett saját választásom, mit csinálhatok: jött a callanetics, az aerobik, majd az outdoor sportok, a konditerem és a kardioedzések. Majd 2005-ben a Pilates.

A Pilates szerda esti időpontja volt éveken keresztül az egyetlen (és tényleg az egyetlen) fix pont az életemben. Mindeközben a fogyasztói társadalom modernkori megtestesüléseként elhíresült marketing szakmában kamatoztattam a sport által nyert energiát. A Pilates iránti függőségem által a napnál is világosabb lett, hogy mit ad a mozgás az életemhez: ekkor döntöttem el, hogy ezt másoknak is képes leszek átadni.

… de sohasem késő változtatni.

Az Amerikai Fitnesz Szövetség (AFPA) Pilates oktatóképzését választottam: a talajon végzett (mat) gyakorlatok Level 1 és Level 2 oklevelei mellett elvégeztem a kismama Pilates, a fitball/softball labdás Pilates kurzusokat. Rá egy évre megszereztem a személyi edzői képesítést, ami az edzőtermi alakformálás és erősítés  tudásbázisa. Hogy adjunk a hazai törvényeknek is, Sportoktató OKJ bizonyítványt szereztem fitnesz-testépítő szakirányon.

A kezdetektől zárt csoportos Pilates tanfolyamokat tartottam saját szervezésben és több jógaközpontban, majd számtalan magánórával segítettem a hozzám forduló, speciális igényekkel rendelkező vendégeket (rehabilitáció, várandósság). Mindezekből az órákból magam is rengeteget tanultam, hiszen a kapcsolat, odafigyelés, fejlődésük nyomon követése sokkal közvetlenebb, mint egy hagyományos “vajon-ki-jön-ma” jellegű  fitnesztermi órán. Az AFPA hazai képviselete visszainvitált, így másfél évig a leendő Pilates oktatók oktatóképzésében is részt vettem: Level 1 és várandós Pilates kurzusokat tartottam.

2010 óta újra csak a Pilates csoportjaimmal és a magánóráimmal foglalkozom: ezekkel kapcsolatos szakmai alapelveimről és módszereimről a Tanfolyamok menüpontban olvashatsz.

Oktatókat képzek.

Számos év Pilates oktatói rutinjával a hátam mögött, valamint más oktatóképzésben végzett munka után döntöttem úgy: olyan képzési rendszert szeretnék létrehozni, amely biztosítja a szakmai alaposságot, a gyakorlati sokoldalúságot, és a képzések elvégeztével is segítséget nyújt az edzői mindennapokhoz. Így indult el a Dávid Enikő Oktatóképzés.

És blogolok is.

Kiskorom óta grafomán vagyok, szeretek arról írni, ami foglalkoztat, és anno a Pilates járt állandóan a fejemben. Nyilván blogot nyitottam róla, a béta próbálkozások után itt: pilates.blog.hu. (Olvasóim itt főleg Szöszkeboszi néven ismernek.) Elég hamar kiderült, hogy az imádott mozgásformám nem elég egy blog témájául, (na jó, de, bár kissé egysíkú lenne…), és az olvasóktól hamar jöttek a kérdések általánosságban a mozgásról, anatómiai alapvetésekről, diétákról, és elindult az egész egyfajta szórakoztatva okító irányba. Egy-egy kommentből vagy felvetésből adódott a következő témaötlet, és így tovább: mondhatni a közösség alakította mostani formájára, fitnesz-életmód magazinná. 2010-ben a Goldenblog verseny egészség-életmód kategóriájában 700 nevezett hazai blog közül a második lett. A hírnév nem csupán 15 percig tartott – a HVG Online és több szakmai oldal is felkért vendégszerzőnek, és bár a Goldenblogon azóta nem indulok, a bejegyzések száma azóta is nő, szerencsére az olvasótáborral egyetemben.


Milyen visszajelzéseket kapsz a blog kapcsán?

Olvasói leveleket és élettörténeteket. Imádom. A legtöbb kábé így kezdődik: „Régóta olvasom a blogodat, és elszántam magam arra, hogy…”. Mert ez egy ilyen műfaj. Egy poszt nem váltja meg a világot, sem kettő. Az egyszeri olvasó becsukja a fejében a spalettát a szövegektől, hogy „változtass” meg „találj időt sportolásra”. De azért olvas tovább, talán kíváncsiságból, talán mert tetszik neki a stílus. Aztán elkezd megbarátkozni a gondolattal, hogy jobb lehet így élni, néhány elmagyarázós-informatív cikktől jön az aha élmény, valamelyik sportág-bemutatás esetleg megragadja, és idővel valami elindul. Kérdései lesznek, és ír. Aztán megmozdul. Aztán tudósít róla. Fantasztikus érzés. (blog.hu interjú)


Share