Pilates bébik és várandós anyukák

Amikor az anyuka és a zigóta kölcsönhatása útjára indul, egy rakat változás áll be főhősnőnk életében. Lelkileg és testileg elkezd formálódni (esetleg deformálódni), majd egymásra találunk, ő meg én, a Pilates oktató. A csoportos várandós foglalkozásokat nem tartom a tökéletes megoldásnak: a kismamák kondíciója, sporttal kapcsolatos előélete, teherbíró képessége annyira más és más – még azonos időszakban levőknél is -, hogy az esetek többségében kevés értelmét látom csoportba szervezni. (Persze lehet, csak akkor maximum lélegzés meg laza torna megy egy órán keresztül, ha mindenkinek megfelelő kompromisszumot keresünk…) Idézet innen.

A várandósság alatti sportolásról az orvosok, edzők és anyatigrisek mind mást gondolnak, előbbiekben a túlzott aggodalom (és, tegyük hozzá, a felelősségre vonástól való félelem), utóbbiban a tenni akarás az erősebb.
Az első trimeszter a legkritikusabb kérdés. Alapvetően ha az anya egészséges, nem kellene, hogy ellenjavallat legyen: általában azt is szokták mondani, hogy ha valaki rendszeresen sportol, az első harmadban – bizonyos kritériumokkal persze – nyugodtan folytathatja azt.

Ha az anyában az ösztönökkel együtt kel életre – hosszas parkoltatás után – az egészségmegóvás illetve a mozgás iránti vágy (magyarán: nem épp sportos), az első trimesztert érdemes még a régi jól bevált punnyadós módon tölteni. A konkrét fizikai állapotnál sokkal nagyobb rizikót jelenthet ugyanis a rutintalanság, a testkontroll hiánya, saját terhelhetőségének, határainak nem ismerete. Ezeket, sajna, nem ekkor kell elkezdeni kifejleszteni, bármennyire is tombol az életmódváltoztathatnék.

A placenta a 12-13. hétben tapad meg végleg, erre a két hétre én mindenkinek pihenést és kellemes inaktívkodást szoktam javasolni. Aztán elkezdődik a 2. trimeszter, új kilókkal, új tapasztalatokkal, új kihívásokkal. Ha orvosi ellenjavallata nincs, lehet folytatni – óvatosan, könnyítve, amíg megy – az eddigi sportokat; avagy el lehet kezdeni a kismamatornákat, köztük a várandós Pilatest.

A várandósság alatti Pilates témáról, előnyeivel és tudnivalóival együtt bővebben itt írtam jó pár cikket.

Kifejezetten ragaszkodom a véleményemhez, hogy a csoportos várandós foglalkozásokat nem tartom a tökéletes megoldásnak. A kismamák kondíciója, sport előélete, teherbíró képessége annyira más és más még azonos időszakban levőknél is, hogy az esetek többségében kevés értelmét látom csoportba szervezni. Ha valaki valóban aktívan szeretne foglalkozni a testével, és nem csak letudni a lelkiismeretét, érdemesebb egyéni órát keresnie. Én legalábbis – a fentiekből kifolyólag – leginkább magánórában tartom a várandós anyukák Pilates foglalkozásait.

Egy kis galéria az eddigi Pilates bébikről hamarosan érkezik!

Addig is egy bemutató videó Zsófival megtekinthető alant, nagyobb ablakban pedig ide kattintva.

 

Hivatalosan: Dávid Enikő e.v., adószám: 60878577-1-43, nyilvántartási szám: 24201085

 

Share