Óratípusaim

Mat (talajon végzett) Pilates

Minden szinten kezdőtől a haladóig. Az óráimat – azért, hogy a folyamat valóban hatékony és a részvétel kellemes legyen – zárt csoportos tanfolyamok vagy magánóra formájában tartom. A vendég(ek) egyéni igényeire való minél maximálisabb odafigyelés a kulcs: gyakorlatilag 1-2 óra alatt az átlagosan egészségesnek tűnő emberekről is kiderülnek titkos “gyengeségek”, hát még azokról, akik valamiféle kezdődő fájdalmak vagy panaszok miatt fordulnak hozzám.

Az induló tanfolyamokról vagy magánóráimról tovább kattintva tájékozódhatsz.

Speciális eszközös Pilates gyakorlatok

Pilates eszközökA saját testünkkel és testsúlyunkkal végzett talajos gyakorlatok hatékonyabbá, néhol trükkösebbé, vagy épp jóval nehezebbé tehetők eszközök használatával. Az erősítő szalagok (színkódolásuk általában, mint a közlekedési lámpa, piros, sárga, zöld) az ellenállás révén az erősítő gyakorlatokat nehezebbé teszik, a nyújtásokhoz azonban értékes milimétereket adnak hozzá. A Pilates karika bizonyos izomcsoport-specifikus gyakorlatokra remekül használható (főként a kar és láb kritikus izmaihoz), a Pilates henger pedig instabilitásából adódóan kihívásokkal telivé (avagy változatosabbá, nézőpont kérdése…) teszi a foglalkozásokat.

Pilates fitball és softball használatával

Az 55-85cm átmérőjű fitlabda elsősorban ülőalkalmatosságként ismert, pedig ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A sportcélú felhasználás kapcsán a Pilates órákon a fitballt használjuk nyújtó gyakorlatokhoz, ekkor az eredeti gyakorlat könnyebbé válik, így marad energia a hatékonyságot fokozni, azaz nyúlni tovább.Használjuk erősítésre, ezzel persze plusz kihívások elé állítva magunkat. Alkalmanként a súlya, vagy épp a kiterjedése, avagy a (szó szerint) megfoghatatlan gömbsége járul hozzá a program nehezítéséhez.

Kistestvére a softball (“Pilates mini ball”), ennek átmérője 22-26 centiméter, és ő a kis trükkös megoldás a gyakorlatok borzasztó nehézzé tételéhez, személyesen. Hasizom, fenék, comb, egyensúlyi kihívások: valamennyihez remekül használható.

Kismama torna

Ha valaki valóban aktívan szeretne foglalkozni a testével, és nem csak letudni a lelkiismeretét, abszolút a magánórát javaslom.  A megfelelő erősítő és nyújtó gyakorlatok kombinációjával nem csupán az extrém terhelésnek kitett gerinc helyzetén könnyítünk, de számos közérzetet rontó tényezőt is ki tudunk küszöbölni. Optimális esetben egy panaszmentes, jó kondíciójú kismama fogja végigélni a várandósság hónapjait, és ezáltal előkészítjük a szülés utáni gyorsabb regenerálódást is.

Stretching (nyújtás)

Óceánparti Pilates

Ingyenes stretching videót találsz a facebook oldalamon, ide kattintva.

A nyújtások olyanok az elgyötört testnek, mint egy remekbe szabott fizikai wellnessprogram. Testünk két olyan alkotórészét veszik kezelésbe, amelyek a fájdalmak és kellemetlen közérzet hátterében állnak. Az egyik az izom: a nem edzett, illetve éppenséggel túledzett izmok a leggyakoribb okai a hát- és derékfájásnak, rossz testtartásnak, kötött mozgásoknak. A másik kritikus állapot az ízületek és szalagok hogyléte: gondoljunk csak a vállunkra, csípőnkre, térdünkre. Ezeken a pontokon gyakori jelenség, hogy az ízületünk egy idő után elhasználódik, már nem tud mozogni avagy fordulni abban a szögben, ami természetes lenne; a szalagok pedig csakúgy megrövidülnek, mint az izmok.
Az sem lélegezhet fel, aki egyébként rendszeresen edz, hiszen az állóképességi és erősítő mozgásformák önmagukban nem helyettesítik a nyújtást, sőt, a nem lenyújtott izmok még nagyobb sérülésveszélynek is ki vannak téve!
A nyújtó (stretching) órák kipróbálása mellett szól, hogy elképesztően gyorsan érezhető a hatásuk. Egy-két alkalom után csökkennek a mindennapokat megkeserítő fájdalmak, további pár alkalom után kirívóan szép testtartást láthatunk a tükörben, és egyik napról a másikra jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Share