Óratípusok egyénileg

Kondicionáló személyi edzés

Aki a fitnesztermet választja alakformálása színteréül, érdemes személyi edző segítségét igénybe vennie. A legtöbben maguktól – rosszabb esetben szintén autodidakta barátokat utánozva – próbálnak boldogulni. Komoly időt, energiát, anyagiakat szánnak egy átgondolatlan edzéstervre, amely lehet hatékonytalan, vagy akár egészséget veszélyeztető is.

Ha szükséged van olyan edzőre, aki folyamatosan jelen van, mert

  • Olyan időbeosztásod van, hogy nem jutsz el csoportos órákra.
  • Olyan egészségi állapotod van, hogy nem tudod vagy nem mernéd tetszőleges, csoportos órát tartó edzőre bízni.
  • Nagyon specifikus elérendő céljaid vannak.
  • Folyamatos ösztönzésre és felügyeletre van szükséged

… akkor keress meg egyéni személyi edzések céljából! >> Itt megtalálsz

A fitnesztermi edzésekről számos kiegészítő információt találsz még a blogomon is: tévhitekről, féligazságokról, anatómiai alapokról, edzéstervezésről.

*

Kismama Pilates

Amikor az anyuka és a zigóta kölcsönhatása útjára indul, egy rakat változás áll be főhősnőnk életében. Lelkileg és testileg elkezd formálódni (esetleg deformálódni), majd egymásra találunk, ő meg én, a Pilates oktató. A csoportos várandós foglalkozásokat nem tartom a tökéletes megoldásnak: a kismamák kondíciója, sporttal kapcsolatos előélete, teherbíró képessége annyira más és más – még azonos időszakban levőknél is -, hogy az esetek többségében kevés értelmét látom csoportba szervezni. (Persze lehet, csak akkor maximum lélegzés meg laza torna megy egy órán keresztül, ha mindenkinek megfelelő kompromisszumot keresünk…) Idézet innen.

Ha valaki valóban aktívan szeretne foglalkozni a testével, és nem csak letudni a lelkiismeretét, abszolút a magánórát javaslom. A megfelelő erősítő és nyújtó gyakorlatok kombinációjával nem csupán az extrém terhelésnek kitett gerinc helyzetén könnyítünk, de számos közérzetet rontó tényezőt is ki tudunk küszöbölni. Optimális esetben egy panaszmentes, jó kondíciójú kismama fogja végigélni a várandósság hónapjait, és ezáltal előkészítjük a szülés utáni gyorsabb regenerálódást is. Részletek itt.

*

Mat (talajon végzett) Pilates, eszközös Pilates gyakorlatok, labdák

Minden szinten kezdőtől a haladóig. A vendég(ek) egyéni igényeire való minél maximálisabb odafigyelés a kulcs: gyakorlatilag 1-2 óra alatt az átlagosan egészségesnek tűnő emberekről is kiderülnek titkos “gyengeségek”, hát még azokról, akik valamiféle kezdődő fájdalmak vagy panaszok miatt fordulnak hozzám.

Pilates eszközökA saját testünkkel és testsúlyunkkal végzett talajos gyakorlatok hatékonyabbá, néhol trükkösebbé, vagy épp jóval nehezebbé tehetők eszközök használatával. Az erősítő szalagok (színkódolásuk általában, mint a közlekedési lámpa, piros, sárga, zöld) az ellenállás révén az erősítő gyakorlatokat nehezebbé teszik, a nyújtásokhoz azonban értékes milimétereket adnak hozzá. A Pilates karika bizonyos izomcsoport-specifikus gyakorlatokra remekül használható (főként a kar és láb kritikus izmaihoz), a Pilates henger pedig instabilitásából adódóan kihívásokkal telivé (avagy változatosabbá, nézőpont kérdése…) teszi a foglalkozásokat.

A Pilates órákon a fitballt használjuk nyújtó gyakorlatokhoz, ekkor az eredeti gyakorlat könnyebbé válik, így marad energia a hatékonyságot fokozni, azaz nyúlni tovább.Használjuk erősítésre, ezzel persze plusz kihívások elé állítva magunkat. Alkalmanként a súlya, vagy épp a kiterjedése, avagy a (szó szerint) megfoghatatlan gömbsége járul hozzá a program nehezítéséhez.

Kistestvére a softball (“Pilates mini ball”), ennek átmérője 22-26 centiméter, és ő a kis trükkös megoldás a gyakorlatok borzasztó nehézzé tételéhez, személyesen. Hasizom, fenék, comb, egyensúlyi kihívások: valamennyihez remekül használható.

Egyénileg a Pilates kivételesen hatékony, a céljaidra és szó szerint a testedre szabott, élvezetes mozgásforma!

 

 

Share