Edzők mondták

Van a családunkban egy mondás, amit egy régi falusi bácsitól örököltünk: “Edd a jót jóval, annál jobb!”. Azt hiszem, ez Enikő óráira is igaz. A Pilates jó. Enikő jó órákat tart. Ezt pedig már csak úgy lehet fokozni, ha nem egyetlen alkalommal kapcsoljuk össze, hanem szépen sorozatosan. Így érhetjük el az “annál jobb” szintet. Egyszer beesni egy Pilates órára nem rossz dolog, bár könnyen szembesülhet azzal az ember, hogy azt sem tudja, hol van és mit csinál és a többiek miért veszik a levegőt máshogy és nekik miért megy jobban vagy éppen rosszabbul. Enikőnél ez a furcsa érzés kimarad, mivel együtt kezd egy csoport, együtt fejlődik, együtt lélegeznek és erősödnek. Nem kell hátráltatni az újonnan érkezők miatt a törzsvendégeket és nem érzi magát csalódottnak az új beeső sem, mert nem tudja végigcsinálni a fél gyakorlatsort. Merthogy nincs új beeső. Együtt indul mindenki ugyanarról a szintről, építik fel lépésről lépésre a mozdulatokat, a helyes testtartást és együtt fejlődik a csoport. Ilyen csoportban lehet dupla aha-élményekhez jutni és végrehajtani pár hónap után olyan dolgokat, amikről korábban nem is tudták, hogy képesek lehetnek rá.
Enikőnél nem kell senkinek félnie: aki kezdő, bátorítást kap és segítséget, akinek gerincproblémája van, annak tud megoldást ajánlani, aki pedig kihívásra vágyik, nem csalódhat, jut abból is elég ;) A jót jóval. Ennyi a titok ;)

Máté Noémi, gerinctréner, dinamikusjóga-oktató

Szimpatikusnak tartom azokat az edző kollégákat, akik felhívják a fittségi céllal mozogni vágyó nagyközönség figyelmét az alapoktól való építkezés fontosságára (lásd: a “gyere cipó hamm bekaplak” hozzáállás az életmódváltás területén sajnos nem kecsegtet hosszú távú sikerrel). Azokat is, akik rövidtávú pénzügyi szempontokat is félretéve lehetőség szerint csak olyan létszámú csoportot oktatnak egy időben, amelynél tudják, hogy minden résztvevőre kellő figyelmet tudnak szánni. És azokat, akik pontosan tudják, meddig tart edzőként a tudásuk, és nem lépik túl kompetenciahatáraikat (azt gondolom, ez utóbbi éppen a legképzettebb edzők jellemzője).

Závecz Krisztina, Spinning® oktató

Share